neděle 11. listopadu 2007

Kostýmové žně

Letošní rok byl, je a bude bohatý na filmy s kostýmy, které rozhodně stojí za zmínku. Některé už premiéru měly, další se do kin teprve chystají.

Faunův labyrint se k nám dostal se značným zpožděním. Šla jsem do kina, aniž bych věděla o co jde jen s tím, že film měl nominaci za kostýmy. Ty jsem ale nakonec vůbec nevnímala, protože o ně tam totiž vůbec nejde. Ten film zkrátka musíte vidět, pro mě nejlepší film tohoto roku. Dobové kostýmy z válečného Španělska i pohádkové kostýmy jen dokreslují úžasnou atmosféru i vizuální stránku příběhu.

Hvězdný prach má kostýmy velmi skromné, ale stejně jako Faunův labyrint to nepotřebuje přehánět a maskovat úžasnými kostýmy mezery v ději (což dělá hlavně Lucas v Nové trilogii). Sammy Sheldon navrhla nejlepší kostýmy čarodějnici Lamie, kde vsadila hlavně na efekt vlajících hedvábných závojů a šál. BTW - zajděte do kina na originální znění s titulky, kde se překladatel, narozdíl od dabingu, nebál použít slovo "buzna".

Milena Canonero dostala Oscara za kostýmy za film Marie-Antoinette. Zaslouženě. Film u nás vyšel pouze na DVD, distributor se nejspíš zalekl negativních kritik, které filmu vyčítají historické nepřesnosti. Já bych k té kritice přidala i příšernou hudbu. Kostýmy jsou však excelentní a hlavní hrdinka jich ve filmu vystřídá 65, s kostýmy z vystřižených scén pak 71. Pro mě, jakožto pro kostýmového maniaka, to byla pastva pro oči. Jinak si nic jiného z Marie-Antoinette nepamatuji. :)

Elizabeth: The Golden Age bude první film, na který poběžím do kina, jen co se urvu z práce. Před deseti lety odvedla skvělou práci na kostýmech pro první film o Alžbětě Alexandra Byrne a podle obrázků a prvních ohlasů kostýmových nadšenců jsou královské róby ještě lepší než ty z prvního dílu. Věřím tomu, navíc Cate role Alžběty prostě sedí, doufám, že tentokrát jí Oscar za hlavní roli neuteče. :)

Recyklovat příběh o dvou sestrách a jednom děvkaři s korunou na hlavě bude film The Other Boleyn Girl. Pánové jsou nadšeni z hereckého obsazení: Sestry Boleynovy hrají Natalie Portman a Scarlett Johansson, Jindřicha, jejich životní posedlost i záhubu Eric Bana. Moc fotek z filmu zatím není, ale nepochybuji, že se kostýmy podaří, dobové filmy je totiž neberou na lehkou váhu. Návrhářka Sandy Powell už navíc dostala Oscara za kostýmy pro Zamilovaného Shakespeara a za Letce, nemluvě o další záplavě nominací (Gangy New Yorku, Interview s upírem, atd.)

Film podle mé oblíbené knihy od Iana McEwana "Atonement" (Pokání) bude mít premiéru až v lednu, ačkoliv premiéra byla původně ohlášena na konec listopadu. Pokud jste knihu ještě nečetli, vřele doporučuji. Nalákat by vás mohlo i to, že McEwan strašně rád píše o sexu, incestu, různých úchylkách a zvrhlých mezilidských vztazích v rodině.
V Pokání se třináctileté Briony podaří zničit život jak své sestře Cecilii, tak i její životní lásce Robbiemu. Neptejte se jak, přečtěte si emocemi nabušenou knížku. Pokud vás nebaví číst, mrkněte aspoň na trailer, který si pouštím asi 20x denně. :))
Film natočil Joe Wright, který mě mírně vytočil svou verzí Pýchy a předsudku, ale maličko si to vyžehlil tím, že do hlavní role opět obsadil Keiru Knightley. Přesně takhle jsem si Cecilii představovala, a stěžejní scéna, kdy Cecilia vylézá z fontány, se jí povedla na jedničku. (Alespoň podle traileru :)) N
Jen jsem zvědavá, jak se scénáristi vypořádali s překvapivým zvratem knihy, který se podle mého názoru nedá jen tak natočit.
A co se týče kostýmů - Keiře sluší zelená. :)

Možná ve výčtu postrádáte film Becoming Jane, který se u nás uvádí pod názvem Vášeň a cit... nebo tak nějak. I když mám Jane Austen ráda, kostýmy z filmových adaptací jejích románů mě moc neberou. :)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Golden Age jsem právě viděla a... je to skvostné. Film samotný asi většinu lidí nenadchne (nevybuchují tam auta, nejsou tam nahé děvy), ale pro potěchu oka je to to pravé :)