neděle 13. dubna 2008

Sou fáááár...


Včera jsem byla podruhé v životě v Karlíně. Stydím se. Nazývám se muzikálovým fandou a v Karlíně jsem viděla muzikály jen dva, kdysi dávno to bylo Chicago.
Pro druhou návštěvu jsem zvolila něco osvědčeného a lehkého: Limonádový Joe aneb Koňská opera. Trochu nebezpečné, pravda, protože film je tak profláklý, že jistému srovnání jevištní verze nikdy neunikne.
Karlín má nad jinými divadly, kde se uvádí muzikály, jednu velkou výhodu - má kam umístit orchestr. A druhá výhoda: nestaví jen na celebritách.
Joe v Karlíně je jiný, než film. Je aktualizovaný, postavy používají věty jako "klesla nám sledovanost, billboard, apod." občas se objeví i vložená reklama (konkrétně v podobě slavné scény z Vinnetoua, kdy se hlavní hrdina se svým bílým bratrem "sbratřuje" pomocí podřezávání zápěstí - tady tu scénu vidíme také, jen doplněnou větou: "Staň se i ty dobrovolným dárcem krve. :))

Pro jevištní verzi byly napsány i nové písně a "prohlubeny" charaktery. Dylinka Winnifred se tu závěru projeví jako zlatokopka, která v nové písni zpívá o tom, "že je sice panna, ale také pěkně nadržená a až starý Kolalok natáhne brka, ona sníží v jeho firmě platy a zruší odbory". Prostě "žádná husa, ona to všem ukáže v tom USA"! :) Na konci této úžasné árie se sladká Winnie tak rozparádí, že rozmlátí svůj slunečník.
Pamatujete na scénu z filmu, kdy Joe zmlátí Horáce na hřbitově a jak si tam s ním točí nad hlavou? Tady je jasně vidět, že je to figurína. Karlínská incenace toho využila jak se dalo, Joe i Horác tak vytrvale buší do figurín a nijak to nezastírají.
Divadelní verze Joa je tedy větší parodie, než ta filmová.
Scéna je úchvatná, kulisy vynikající, kostýmy úžasné a Horác kouzlí přímo na jevišti. Mám sice ráda skromnější výpravu, ale není na škodu se čas od času podívat na něco "většího". Pokud milujete hlášky z filmu (moje oblíbená je "jsem pořád odporně bohat"), tak si přijdete na své. Nechybí ani Grimpo a cloumák. :)
Legendární skladba Sou fááár je přímo na začátku. Joe přijede na živém koni, krouží kolem dokola a za ním běhá indián s lopatou, kdyby se náhodou oř posral. (a on se prý na premiéře skutečně posral) Pořád si lámu hlavu nad tím, kde to zvíře mají ustájené a jak ho dostanou do divadla.
Bohužel hned na úvod mě čekalo zklamání. Joe přijel a jen co otevřel pusu, všem bylo jasné, že mu nefunguje mikroport. Takže Aleš Háma kroužil na tom krásném koni kolem dokola, poulel očima, snažil se řvát, jak jen to šlo a neustále si sahal na zadek a pokoušel se uvést svůj mikrofon do chodu. Nezdařilo se a tak úvodní a nejlepší skladba celého muzikálu byla totálně zabitá.

Co se týče obsazení - jak už jsem psala, Limonádového Joea hrál Aleš Háma. Bylo na něm vidět, že si tu roli užívá, ale je to spíš komik, než plejboj. Paradoxně Joe má v muzikálu jen jednu sólovou píseň a dvě sborové, takže Hámův zpěv nesoudím.
Winnifred hrála Zuzka Norisová a tahle role jí prostě sedí. Je schopná hrát naivku i nadrženou megeru, navíc dobře hraje i zpívá. V jednu chvíli se dokonce i odbourala a bylo vidět, že to rozhodně není "ve scénáři". Nevím, čemu se smála, ale tipuji, že Hámovi.
Jako Tornádo Lou jsme bohužel schytali Markétu Hrubešovou. Lou je ještě důležitější postava než Winnifred a paní Hrubešová je jedním slovem prostě příšerná - neumí ani zpívat, ani hrát, dokonce ani tancovat, během "Whisky" nestíhala ostatní tanečnice a vůbec - není to žádná "žena lvice". Dala bych cokoliv, abych mohla v této roli vidět Terezu Duchkovou.
Horáce hrál Jirka Korn. Jeho výkon vůbec nemusím komentovat. Měla jsem ho ve třech muzikálech a ať hraje kdekoliv cokoliv, je prostě nejlepší a jakmile vyleze na jeviště, ostatní herci mohou jít domů. Zpívá, hraje, tančí, stepuje. Děkuji Bohu, že jsem neměla jeho alternanta, Vaška Vydru.
Starého Kolaloka hraje původní Joe z filmu: Karel Fiala. Jakmile přišel na jeviště, diváci začali tleskat. Je to dojemné a on si to velmi užívá.
Karlínský Joe je vyloženě oddechovka. Myslím, že Karlín má zcela jistě lepší kousky, které hodlám co nejdříve otestovat. :)

1 komentář:

Salla řekl(a)...

Tak ted koukam, ze Limonadovy Joe bude hostovat v cervnu v Mestskem divadle:). Diky za recenzi