pátek 4. dubna 2008

Králova přízeň... nebo The Other Boleyn Girl - jak chcete...


Právě jsem shlédla film, na který jsem se těšila asi tak půl roku. Sice ve špatné kvalitě, každopádně to bylo přímo uměrné mému zklamání.
Už jsem si zvykla, že filmy a knihy přepisují dějiny jak se jim chce, ale tohle byl skutečně vrchol. Nejen, že se film od knihy naprosto liší, ale očividně kašle nejen na ni, ale na veškerou logiku.
A co je úplně nejhorší *podle tohoto filmu se královna Alžběta narodila poté, co Jindřich Annu znásilnil!!! Takže královna, která se vepsala do dějin je prostě podle scénáře dítětem násilného činu. ) Nevím, jak vás, ale mě to zvedlo ze židle. Já samozřejmě nevím, jak to bylo doopravdy, ale pochybuji, že to bylo zrovna takhle. Dost nešťastný "dějový zvrat"* Ovšem tento spoiler nutí k zamyšlení, záleží na úhlu pohledu. Anna krále neskutečně šponuje a on slintá jak jelen v říji. A slintá tak, že usilovně hledá důvod k rozvodu, poštve si proti sobě půlku dvora a lid začne Annu nenávidět. Cynikové a šovinistická prasata mohou říci, že to, co se Anně stalo(viz spoiler), si vlastně zasloužila.
Ale je tu i druhý úhel pohledu a ten zrovna není moc lichotivý pro všechny muže: Film ukazuje, co se stane, když chlap nemyslí hlavou, ale penisem. A tenhle jím myslí tak usilovně, že vznikne další církev, některé to vytočí a on se pak sám diví. Režisérovi se navíc vůbec nepodařilo to natočit nějak... nově, neklišovitě. Ach jo...
Ad Natalie - do historického filmu se prostě nehodí. Ne každý může nosit historické kostýmy. Stane se. Je to její další film, kde podává ten svůj nestabilní "nemastný-neslaný" výkon. Scarlett je na tom podobně, ale její Mary je prostě klaďaska každým coulem a dokonce jí to věříte víc, než Natalii tu "zlou". Ale když je film tak podivný, tak s tím neudělá nic ani super obsazení. Na druhou stranu bloncka umí své super kostýmy alespoň nosit. Erica Banu bych za normálních okolností regulérně přehlédla, tady hraje hlavní roli, takže tam prostě jen je a nijak vás nesebere. Emma Thompson už má s historickými filmy podle knih nějaké zkušenosti a je to vidět, protože je skutečně nejlepší.
Navíc tam byly i věci, které jsem prostě nechápala. Třeba ten snoubenec Mary...Zamýšlím se a jako televizní film by to jistě ušlo. Český distributor ještě nezveřejnil datum uvedení do českých kin a jestli se rozhodne, že To druhé Boleynovic děvče půjde jen na DVD, nebudu se divit. Ale pochybuju, vzhledem k tomu hvězdnému obsazení.
Kostýmy jsou vážně úchvatné. Na jednom diskuzním fóru jsme se dohadovali, zda je to na oscarovou nominaci. Přikláním se k názoru, že tento film je tak špatný, že ho prostě staříci přehlédnou.
A na závěr: Trailer nám sliboval rivalitu mezi sestrami - OK, první půlhodinu si lezou na nervy a řvou na sebe, ale to pak zničehonic skončí a holky se mají zase rády a pomáhají si navzájem rodit děcka, apod...
Doufám, že až se podívám v kině, bude to lepší. Ano, skutečně to plánuji, chci lepší kvalitu a kostýmy na velkém plátně.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

No král myslí stejně penisem-jako Anna vagínou-která-ji pomůže stát se královnou. Rozdíl je pouze v tom, že král má většinou povinnost zplodit syna, kdežto Anna chce pouze moc a slávu-bez ohledu i na svoji sestru....