neděle 2. prosince 2007

Alžběta: Zlatý věk… odívání

!!!V tomto příspěvku nehledejte nic vtipného, skandálního, osobního nebo rýpavého. Je to pouze demonstrace mé záliby a posedlosti, kterou bych s vámi ráda sdílela. :))!!!

Vše podstatné o filmu Zlatý věk už řekla Thaleia a rozhodně nepřeháněla. Stručné shrnutí ode mě: Velmi dobrý film, skvělá hudba, vše stojí i padá s hereckým výkonem Cate Blanchett. Pokud je skutečně pravda, že roli původně nechtěla přijmout, zřejmě by to bylo o něčem úplně jiném. Owena mám ráda, role mu typově seděla, ale většinu filmu se plížil ve stínu nejen Cate, ale i Geofreyho Rushe. Vše velmi vizuální a pocitové. Nezastírám, že jsem letos viděla lepší filmy. Příběh obstojný, nezdálo se mi však, že by o něj nějak výrazně šlo. Sice nejsem moc sběhlá v dějepise, ale neměla být Alžběta starší?

Jak jsem předpokládala, údajně se bude natáčet i třetí díl. To už se ovšem z té záplavy dokonalých kostýmů asi zblázním. :)

Alžbětiny kostýmy i účesy jasně odrážely královniny duševní stavy a vystihovaly veškeré události, které se ve filmu odehrávaly. Královna se neustále stylizovala do určité role, ať to byla královská slavnost, nebo bitva. Těžila ze svého zevnějšku a přizpůsobovala jej svým politickým záměrům. I filmové kostýmy s sebou nesly určitou symboliku. Bílá barva pro scény v kostele, zlatá při demonstraci moci, stříbrná pro chvíli triumfu, modrá při emocionálním rozpoložení, červená při uvolněné projížďce s dvorními dámami a nakonec fialová, barva, která symbolizuje krizi, někdy i strach a smrt. Tečku za tím vším učinila zbroj ve stylu Johanky z Arcu. Spanilou jízdu doplňovaly i kostýmy hlavní dvorní dámy Bess, která byla jakýmsi královniným zrcadlem, odrážející tu Alžbětinu část, kterou v sobě musela potlačit. Bessiny kostýmy byly zároveň reakcí na některé královniny stavy, ale ve chvíli, kdy už Bess přestává být jen stínem, přestává s Alžbětou ztotožňovat i své róby.

Walter Raleigh měl kostým pouze jeden. Návrhářka to vysvětlovala tak, že většina chudých šlechticů té doby vlastnila pouze jedno oblečení. Navíc pokud se mořský vlk zmáčel, nechal oblečení uschnout přímo na sobě, pokud se roztrhlo nechal si ho spravit.

Sice je ještě brzo, ale divila bych se, kdyby Zlatému věku unikla třeba i jen nominace za kostýmy nebo za make-up.

Kostýmy v číslech:
Bylo vyrobeno 16 různých paruk, všechny z pravých vlasů.
Napočítala jsem, že královna vystřídala cca 19 kostýmů. Bylo jich i pravděpodobně víc, protože některé byly stejné, lišily se pouze v drobných detailech.
U Bess si tak jistá nejsem, ale tipuju 16 kostýmů.


Pro srovnání: Fotografie z prvního filmu - Alžběta měla cca 16 kostýmů. Vidíte tu proměnu? :)






Je libo fotografie z filmu s nebo úžasné detailní fotky z výstavy?: :) (nafotila Mandy Maria)
Red Boat Gown - jízda lodí. Zajímavost: V tomto kostýmu nafotila Cate zvláštní sérii fotografií. (nafotil Glen Luchford). Mrkněte zde , tady a ještě tady.

Blue Gowns: Královniny námluvy s německým trotlem :) , scéna "tanec loutek", Královna naslouchá Raleighovi (tenhle kostým se mi líbí nejvíc), "I like you" , Alžběta a Raleigh part II. .

Creamy Gowns (kostýmy na cestu do kostela, jsou pravděpodobně dva, mají jiný límec a účes): "Louže? Louže!" :) , Pokus o atentát a detail šatů.

Yellow Gowns (tipuji, že tyto kostýmy jsou stejné, opět se zřejmě liší v detailech: "Etuda s bramborami" ,
"Piráti plující přímo do královské postele" a detail .

Jezdecký oděv

Green Gowns: , Poprava Marie Stuartovny , Návštěva u atrologa - tohoto kostýmu oceňuji hlavně účes .

Purple Gowns (opět podobné kostýmy ze scén plánování bitvy a polibek s Raleighem, ale jiné zdobení, vypozorováno více variací): první kostým s krajkovým límečkem u krku, druhý upnutý až ke krku, třetí verze.

Alžběta ve zbroji

Španělské lodě se potápí

"Zlatý kostým triumfu"

Střibrný kostým ze závěrečné scény a jeho detail.

Bessiny kostýmy:
Tanec s Raleighem , návštěva u bratrance, na lodi, v kostele s královnou, Královna se vrací z projížďky a
Královna se zlobí .

Raleighovy pumpky :) a detail.

A nakonec: Prvoplánový kostým Marie Stuartovny během popravy.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Díky za podrobnosti... Asi neumím moc dobře hledat :)
Ale jsem ráda, že to nebyl jen můj dojem z filmu...

Anonymní řekl(a)...

:D ... Je fajn mít slovo od někoho, kdo se o to zajímá, pak když člověk jde do kina, všímá si i detailů, na které by sám nepřišel(viz. třeba to vyjadřování rozpoložení róbami)... ThAl navnadila, teď tenhle článek pochyby dorazí... kdybych se nevycinkala z peněz kvůli dárkům, tak bych si na Alžbětu minimálně kvůli tomuhle zašla ^^